Ghidul admiterii la licență
Înainte să te înscrii în concursul de admitere, e important să te informezi despre toți pașii din proces. Acest ghid te informează care sunt pașii, cum să te înscrii și ce se întâmplă după înscriere.
1. Studii de licență la UPT
De la inginerie și arhitectură, până la informatică și științe ale comunicării, poți alege dintre peste 30 de domenii de licență, la cele 10 facultăți din cadrul UPT.
Ai opțiuni de învățământ la zi, cât și forme flexibile de studiu: învățământ la distanță (ID), cu frecvență redusă (IFR) sau în sistem dual. Găsești programe de studii în limba română, engleză sau germană.
Studiază prezentările programelor de licență care te interesează. Află ce vei studia și opțiunile de carieră de după absolvire și ia decizia în funcție de pasiunile și planurile tale de viitor.
2. Sesiuni de admitere
Admiterea la licență se desfășoară în două sesiuni, fiecare cu un calendar propriu de înscrieri, probe, rezultate și runde de confirmări:
- sesiunea de bază: iulie;
- sesiunea suplimentară (în limita locurilor rămase): septembrie.
Dacă ai nevoie de ajutor să parcurgi procesul de admitere, suntem aici. Echipa UPT îți oferă sprijin gratuit pentru înscriere, scanarea documentelor și completarea dosarului, în centrele noastre de admitere din Timișoara și alte șase orașe din vestul țării.
3. Înscrierea în concurs
Procesul de admitere începe cu înscrierea ta online în concurs. Concret, trebuie să te înregistrezi pe Enroll, platforma noastră oficială de admitere.
În contul tău Enroll, îți completezi datele personale, încarci copiile documentelor solicitate și te înscrii la una sau mai multe secțiuni de concurs. În cadrul fiecărei secțiuni poți opta pentru unul sau mai multe domenii de licență, pe locuri fără taxă sau cu taxă, în ordinea preferințelor tale.
După ce completezi totul, dosarul tău este înregistrat oficial în concurs, iar tu primești prin e-mail un cod unic de identificare, pe care îl vei folosi pe toată durata procesului de admitere.
4. Desfășurarea concursului
După ce te înscrii, urmează concursul de admitere. În funcție de domeniul de licență ales, acesta poate fi:
- concurs de dosare, unde media de admitere se calculează pe baza rezultatelor de la bacalaureat;
- probe de verificare, cum ar fi examen scris, probe practice sau prezentarea unui portofoliu.
Ai la dispoziție și alte rute de admitere, de exemplu dacă ai obținut premii la olimpiade și concursuri naționale sau la competiții sportive recunoscute.
5. Rezultate și confirmări
Concursul de admitere are trei runde de rezultate și confirmări.
Dacă ești admis și vrei să păstrezi locul obținut, confirmă-l la timp prin plata taxei de înmatriculare și depunerea documentelor necesare, conform calendarului. Urmărește cu atenție rezultatele și calendarul secțiunii la care ai aplicat, ca să îți confirmi la timp locul obținut.
Dacă nu ești admis în prima rundă, poți rămâne în concurs pentru rundele următoare, în cazul în care se eliberează locuri. Pentru a-ți păstra șansa, trebuie să plătești taxa de înmatriculare în perioada de confirmare a rundei 1, chiar dacă nu ai fost încă admis.
6. Student la UPT!
Dacă totul merge bine, la finalul procesului de admitere îți spunem: felicitări, ai trecut cu bine de toate etapele și ești oficial student la Universitatea Politehnica Timișoara! Bucură-te de începutul unei noi etape și pregătește-te pentru noi oportunități și provocări interesante.
Dacă nu ești admis, nu renunța. Mai ai o șansă în sesiunea din septembrie sau poți explora alte opțiuni din oferta UPT.
Statisticile admiterii la licență
* Date bazate pe statisticile admiterii la studii de licență în cadrul UPT, în 2024
Ce mai trebuie să știi înainte să aplici
Taxe de admitere
În procesul de admitere, ai de plătit două taxe:
- taxa de înscriere, pe care o plătești la înscriere;
- taxa de înmatriculare, pe care o plătești dacă ai fost declarat admis și vrei să confirmi locul sau dacă nu ai fost admis pe locul dorit, dar vrei să rămâi în concurs pentru rundele următoare, în cazul în care se eliberează locuri.
Anumite categorii de candidați pot beneficia de scutiri de la plata acestor taxe.
Locuri speciale
Credem că orice candidat care își dorește cu adevărat să învețe merită șansa la o educație universitară de calitate.
Dacă te numeri printre candidații care au nevoie de un sprijin dedicat, ai la dispoziție locurile alocate pentru absolvenții de liceu din mediul rural, candidații cu dizabilități, sportivii de performanță, candidații români din diaspora și alte categorii prioritare.
Învățământ la distanță sau cu frecvență redusă
Procesul de admitere la formele de învățământ la distanță (ID) sau cu frecvență redusă (IFR) este identic cu cel de la învățământul cu frecvență.
Învățământ în sistem dual
Procesul de admitere la formele de învățământ dual este identic cu cel de la învățământul cu frecvență.
Români de pretutindeni
Dacă ai cetățenie română sau faci parte din comunitățile istorice românești și locuiești în afara țării, beneficiezi de locuri dedicate și poți fi eligibil pentru scutiri de taxe. În rest, procesul tău de admitere este similar cu cel al cetățenilor români, însă aplici într-o secțiune dedicată în platforma online Enroll.
Candidați internaționali
Procesul de admitere al candidaților internaționali diferă în funcție de țara de proveniență.
Dacă ești cetățean UE, cetățean al unei țări din Spațiul Economic European (SEE) sau cetățean elvețian, urmezi același proces de admitere ca cetățenii români: aplici prin platforma Enroll, la aceleași secțiuni de concurs și cu aceleași costuri.
Dacă ești cetățean al unei țări din afara UE, urmezi o procedură separată, prin platforma dedicată, Apply.
Informații utile pentru admiterea la licență
Consultă regulamentul nostru