Ghidul admiterii la masterat
Înainte să te înscrii în concursul de admitere la studiile masterale, e important să te informezi despre toți pașii din proces. Acest ghid te informează care sunt pașii, cum să te înscrii și ce se întâmplă după înscriere.
1. Studii de masterat la UPT
De la inginerie și arhitectură, până la IT și științe ale comunicării, la cele 10 facultăți din cadrul UPT poți alege dintre peste 80 de programe de masterat, cu studii în română sau engleză.
Studiază cu atenție prezentările programelor de masterat care te interesează. Află ce vei studia și opțiunile de carieră de după absolvire și ia decizia în funcție de pasiunile și planurile tale de viitor.
2. Sesiuni de admitere
Admiterea la masterat se desfășoară în două sesiuni organizate de către fiecare facultate, cu perioade distincte de înscriere, probe de concurs (interviu / prezentarea unui portofoliu sau eseu etc.) și confirmări:
- sesiunea de bază: iulie;
- sesiunea suplimentară (în limita locurilor rămase): septembrie.
De asemenea, în cadrul unei sesiuni de admitere, unele facultăți pot avea două etape distincte de admitere, fiecare cu un calendar separat de înscrieri și probe de concurs pentru ocuparea locurilor disponibile.
Perioadele de înscriere, datele exacte de concurs și afișarea rezultatelor diferă de la o facultate la alta.
Atenție: este foarte important să verifici calendarul de admitere al programului sau al programelor de masterat care te interesează, pentru a afla care sunt datele alocate pentru înscriere, concurs, rezultate, confirmări și definitivări ale rezultatelor, la facultatea ta.
3. Înscrierea în concursul de admitere
Procesul de admitere începe cu înscrierea ta în concursul de admitere. Îți poți depune dosarul de înscriere fie online, fie fizic.
La UPT, admiterea la masterat este structurată pe secțiuni de concurs care cuprind mai multe programe de masterat. Secțiunile sunt numerotate și poartă denumirea facultății sau departamentului care organizează programul de masterat.
Când te înscrii în concurs, fie online, fie cu dosar fizic, trebuie să selectezi secțiunea sau secțiunile de concurs care cuprind programul sau programele la care vrei să aplici.
Înainte de a te înscrie, trebuie să știi că plata taxei de înscriere la concursul de admitere la masterat îți permite să aplici la o singură secțiune. În cadrul unei secțiuni de concurs, ai dreptul să selectezi oricâte programe de masterat dorești, fără taxă sau cu taxă, în ordinea preferințelor tale. Dacă vrei să te înscrii la mai multe secțiuni de concurs, trebuie să achiți o nouă taxă de înscriere pentru fiecare dintre ele.
Înscriere online, în Enroll
Dacă alegi să te înscrii online, primul pas este să te înregistrezi pe Enroll, platforma noastră oficială de admitere.
În contul tău Enroll, îți completezi datele personale, încarci copiile documentelor solicitate și te înscrii la secțiunea sau secțiunile de concurs care te interesează.
Poți selecta unul sau mai multe programe de masterat dintr-o secțiune, atât pe locuri fără taxă, cât și cu taxă, în ordinea preferințelor tale. Ordonează-le atent, începând cu programul pe care ți-l dorești cel mai mult, urmat de opțiunile secundare. Dacă nu incluzi în lista ta un anumit program sau o anumită variantă a studiilor (cu taxă / fără taxă), nu vei putea fi repartizat acolo, chiar dacă media ta de admitere te-ar fi calificat.
Tot în Enroll poți plăti taxa de înscriere sau, dacă e cazul tău, poți încărca dovada scutirii de la plata taxei.
După ce completezi totul, îți transmiți prin Enroll dosarul de înscriere. Dacă ce verificăm dacă dosarul tău este încărcat corect și complet, primești prin e-mail un cod unic de identificare, pe care îl vei folosi pe toată durata procesului de admitere. Acum ești oficial înregistrat în concursul de admitere la masterat.
Înscrierea dosarului fizic, la centrele de admitere
Dacă preferi să te înscrii cu un dosar fizic, te poți prezenta cu documentele în original la centrul de admitere de la sediul facultății care te interesează, în perioada dedicată înscrierii. Dacă ai nevoie de sprijin, te ajutăm cu completarea și înregistrarea dosarului. Centrele de admitere funcționează doar în timpul perioadei de admitere.
Verifică din timp calendarul de admitere pentru programul sau programele de masterat la care aplici, ca să știi exact când și unde trebuie să duci dosarul.
4. Desfășurarea concursului de admitere
Admiterea la masterat se face prin concurs, organizat de fiecare facultate, conform propriilor criterii de selecție. De regulă, concursul constă într-un interviu, o prezentare de eseu sau portofoliu, ori alte forme de evaluare.
Facultatea decide dacă această probă are loc fizic sau online. Dacă este stabilit formatul fizic, ai dreptul de a solicita facultății să susții această probă online, dacă aceasta este varianta pe care o preferi.
Modalități de admitere
Admiterea la masterat se face prin concurs, organizat de fiecare facultate în parte, pentru fiecare program de masterat. În cele mai multe cazuri, concursul constă într-un interviu care poate include: prezentarea unui eseu redactat în prealabil, o discuție liberă despre planurile tale legate de parcursul tău academic și profesional, prezentarea unui portofoliu sau prezentarea realizărilor tale relevante pentru domeniul de studiu.
La masterat, media de admitere (Ma) se calculează pe baza a trei elemente:
- media la examenul de diplomă de licență (Md);
- nota la interviu sau alte probe de concurs stabilite de facultate, numită și nota de apreciere sintetică (Ni);
- coeficientul k de compatibilitate între licență și masterat.
Formula de calcul este:
Ma = (2,5×Md + 2×Ni + k) / 5
Coeficientul k este un punctaj ce cuantifică, prin valori între 0 și 5, cât de apropiate și compatibile sunt domeniul de licență pe care l-ai absolvit și programul de masterat la care aplici. Cu cât domeniile sunt mai apropiate, cu atât coeficientul este mai mare, iar media de admitere crește.
Dacă ai dificultăți în identificarea valorii coeficientului k în cazul tău, contactează centrele de admitere, iar colegii noștri te vor ajuta.
Echivalarea notei la interviu cu media multianuală de la licență
Dacă studiile de licență pe care le-ai absolvit sunt în exact același domeniu ca programul de masterat la care aplici, la unele programe de masterat poți solicita facultății să îți echivaleze nota la interviu (Ni) cu media multianuală a studiilor de licență, dacă această medie te avantajează.
Nu toate programele de masterat oferă această opțiune de echivalare. Verifică pe pagina programului la care vrei să aplici, la secțiunea Modalități de admitere, dacă este disponibilă această opțiune.
Admiterea cu 10
Dacă aplici la masterat la aceeași facultate din cadrul UPT la care ai absolvit studiile de licență și ai fost premiat de către facultate pentru calitatea excepțională a lucrării tale de diplomă, la unele programe de masterat ești admis automat cu nota 10. În plus, ești scutit de plata ambelor taxe de admitere: nu plătești nici taxa de înscriere, nici taxa de înmatriculare. Felicitări!
Nu la toate programele de masterat este posibilă această modalitate de admitere. Verifică pe pagina programului la care vrei să aplici, la secțiunea Modalități de admitere, dacă opțiunea este disponibilă.
Sunt admiși cu nota 10 și candidații la programul de masterat Game Development, de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, care au fost premiați la o serie de concursuri detaliate pe pagina programului.
5. Rezultate și confirmări
Afișăm rezultatele online, pe platformele facultăților.
Dacă ai obținut un loc, fie fără taxă, fie cu taxă, trebuie să îl confirmi cât mai repede, în perioada dedicată. Doar confirmarea la timp îți garantează păstrarea locului obținut.
Dacă ai fost admis pe un loc care nu este prima ta opțiune, este esențial să îl confirmi totuși, pentru a rămâne în concurs. Doar așa poți urca în clasament și poți obține un loc mai bun, în cazul în care se eliberează unul dintre cele aflate mai sus în lista ta de preferințe. Dacă nu confirmi locul obținut, îl pierzi automat și ieși din procesul de admitere.
Confirmarea locului
Pentru a-ți păstra locul obținut la masterat, trebuie să îl confirmi cât mai repede, în perioada specificată în calendarul de admitere.
Dacă ai fost admis pe un loc fără taxă de studii, trebuie să plătești taxa de înmatriculare și să depui diploma de licență în original. Dacă ai absolvit studiile de licență anul acesta și încă nu ai diploma de licență, poți depune o adeverință de absolvire în locul ei.
Dacă ai obținut un loc cu taxă de studii, confirmarea se face doar prin plata taxei de înmatriculare. Poți să duci diploma de licență sau adeverința de absolvire până la începerea anului universitar.
Dacă nu ai obținut un loc din prima, continuă să urmărești cu atenție rezultatele, iar dacă după primele confirmări și redistribuiri obții un loc, nu întârzia să îl confirmi, pentru a nu-l pierde.
Definitivarea rezultatelor prin rundele de confirmare
După fiecare etapă de afișare a rezultatelor, urmează runde de confirmare, în care trebuie să decizi dacă îți păstrezi locul obținut.
Dacă ai primit un loc fără taxă, trebuie să confirmi atât prin plata taxei de înmatriculare, cât și prin depunerea diplomei de licență în original sau a adeverinței de absolvire.
Dacă ai primit un loc cu taxă, trebuie să confirmi prin plata taxei de înmatriculare.
Dacă ai urcat de la un loc cu taxă la un loc fără taxă, trebuie să confirmi noul loc prin depunerea diplomei de licență în original sau a adeverinței de absolvire, la facultate, în termenul specificat. Neconfirmarea acestui loc duce la pierderea lui.
Dacă nu ai obținut un loc din prima, dar ai avut o medie de admitere la masterat de minimum 6,00, există posibilitatea să poți primi un loc în urma redistribuirii locurilor neconfirmate. Urmărește rezultatele și fii pregătit să confirmi rapid, dacă urci în clasament sau obții un loc nou.
Oricare ar fi situația care ți se aplică, dintre cele de mai sus, nu rata termenul-limită de confirmare, deoarece este singura modalitate prin care îți poți păstra sau îmbunătăți locul obținut în clasament.
Contestații
Dacă nu ești mulțumit de rezultatul obținut, poți depune contestație, în scris, la secretariatul facultății, în termen de cel mult 24 de ore de la afișarea rezultatelor intermediare sau finale.
Contestațiile se analizează de către o comisie de contestații numită de conducerea facultății, diferită de comisia de admitere care a evaluat inițial.
Rezultatul contestației este definitiv și se comunică în cel mult 24 de ore de la încheierea termenului de depunere.
6. Masterand la UPT!
Dacă totul merge bine, la finalul procesului de admitere îți spunem: felicitări, ai trecut cu bine de toate etapele și ești oficial masterand la Universitatea Politehnica Timișoara! Bucură-te de începutul unei noi etape și pregătește-te pentru noi oportunități și provocări interesante.
Dacă nu ești admis, nu renunța. Mai ai o șansă în sesiunea din septembrie.
Ce mai trebuie să știi înainte să aplici
Taxe de admitere
În procesul de admitere, ai de plătit două taxe:
- taxa de înscriere, pe care o plătești la înscrierea în concursul de admitere la masterat;
- taxa de înmatriculare, pe care o plătești dacă vrei să confirmi locul obținut (inclusiv dacă locul obținut nu este prima ta opțiune – confirmarea locului îți permite să rămâi în concurs și îți dă posibilitatea să urci în clasament, dacă se eliberează un loc la opțiunea de studiu dorită de tine).
Anumite categorii de candidați pot beneficia de scutiri de la plata acestor taxe.
Locuri speciale
Credem că orice candidat care își dorește cu adevărat să învețe merită șansa la o educație universitară de calitate.
Dacă te numeri printre candidații de etnie romă, candidații care provin din centre de plasament sau candidații cu cerințe educaționale speciale, poți opta să candidezi pe unul dintre locurile special alocate.
Programe de masterat în limba engleză
Dacă vrei să aplici la un program de masterat cu studii în limba engleză, la înscriere trebuie să prezinți un atestat de cunoaștere a limbii engleze. Dacă ai studiat limba engleză în ciclul de licență, poți prezenta foaia matricolă.
Dacă nu ai un atestat de cunoaștere a limbii engleze, trebuie să treci o probă de limba engleză, organizată de UPT.
Candidați internaționali
Români de pretutindeni
Dacă ai cetățenie română sau faci parte din comunitățile istorice românești și locuiești în afara țării, beneficiezi de locuri dedicate și poți fi eligibil pentru scutiri de taxe. În rest, procesul tău de admitere este similar cu cel al cetățenilor români, însă aplici într-o secțiune dedicată în platforma online Enroll.
Candidați din UE, SEE, Regatul Unit sau Elveția
Procesul de admitere al candidaților internaționali diferă în funcție de țara de proveniență.
Dacă ești cetățean al unei țări din Uniunea Europeană (UE), cetățean al unei țări din Spațiul Economic European (SEE), cetățean al Regatului Unit sau al Confederației Elvețiene, urmezi același proces de admitere ca cetățenii români: aplici prin platforma Enroll, la aceleași secțiuni de concurs și cu aceleași costuri.
Candidați din afara UE
Dacă ești cetățean al unei țări din afara UE, urmezi o procedură separată, prin platforma dedicată, Apply.