Admiterea la masterat pentru românii de pretutindeni
Cine sunt românii de pretutindeni
Din categoria românilor de pretutindeni fac parte:
- persoanele care își asumă identitatea culturală română;
- persoanele care au origine română și locuiesc în afara granițelor țării, indiferent cum este denumită comunitatea din care provin (armâni, armânji, aromâni, basarabeni, bucovineni, cuţovlahi, dacoromâni, fărşeroţi, herţeni, istroromâni, latini dunăreni, macedoromâni, macedo-români, maramureşeni, megleniţi, meglenoromâni, moldoveni, moldovlahi, rrămâni, rumâni, valahi, vlahi, vlasi, volohi, macedo-armânji etc.);
- românii emigrați, fie că și-au păstrat sau nu cetățenia, precum și copiii acestora.
Procesul de admitere
Dacă faci parte din categoria românilor de pretutindeni, procesul tău de admitere este similar cu cel al cetățenilor români, dar beneficiezi de câteva avantaje:
- acces la locuri special alocate;
- scutiri de taxe;
- sprijin instituțional.
Alături de aceste beneficii, procesul tău de admitere are și câteva particularități:
- Calendarul de admitere este diferit față de cel al altor categorii de candidați.
- În funcție de țara în care ai absolvit studiile de licență, este posibil să fie nevoie de recunoașterea studiilor.
- Dacă nu cunoști limba română, poate fi nevoie să urmezi un an pregătitor de învățare a limbii române, înainte de începerea facultății.
Secțiune dedicată pe Enroll
Pentru a aplica la UPT, accesezi o variantă dedicată românilor de pretutindeni, în platforma noastră oficială de înscrieri, Enroll.
Locuri speciale
Românii de pretutindeni pot candida pe locuri special alocate fără taxă, disponibile exclusiv pentru programele de studii în limba română. Acestea pot fi însoțite de bursă sau nu.
Dacă dorești să studiezi pe locuri cu taxă sau să urmezi un program într-o altă limbă de studiu, vei concura în procesul general de admitere, alături de ceilalți candidați români.
Modalități de admitere
Fiecare program de masterat are propriile modalități de admitere. Verifică modalitățile de admitere pentru programele la care dorești să aplici.
Calendarele admiterii
Documente
Pentru a te înscrie, ai nevoie de o serie de documente. În funcție de țara ta de proveniență, ar putea să fie nevoie ca unele documente să fie traduse și legalizate.
Verifică pe site-ul Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED) lista țărilor pentru care se solicită apostilare/supralegalizare.
Documente necesare pentru înscriere
- Cerere de înscriere la studii universitare de master (ce va fi generată în urma completării tuturor informațiilor solicitate în platforma de admitere online);
- Certificat de naștere – copie și traducere autorizată (unde este cazul) în limba română;
- Buletin/act de identitate – copie;
- Pașaport, valabil cel puțin 6 luni de la începerea programului de studii – copie după primele 3 pagini;
- Certificat de căsătorie – copie și traducere autorizată (după caz);
- Adeverință medicală tip (eliberată în România sau în țara de origine) – original și traducere autorizată (dacă e cazul) – trebuie să conțină informații actuale despre starea generală de sănătate a candidatului, antecedente de boli cronice și respectiv de SARS-COV-2;
- Diploma de licență /adeverință de absolvire pentru anul curent – copii și traduceri autorizate (unde este cazul) în limba română;
- Foaie matricolă pentru anii de studiu de la ciclul licență/ suplimentul la diploma de licență – copii și traduceri autorizate (unde este cazul) în limba română;
- Pentru candidații care au absolvit ciclul de licență înaintea anului academic current (cu mai mult de un an înaintea anului academic current), declarație pe proprie răspundere conform căreia nu au mai beneficiat de studii finanțate de la bugetul de stat al României pentru ciclul de studii master, sau, dacă au beneficiat, pentru ce durată, întocmită la notar – doar pentru candidații care optează pentru locuri bugetate;
- Pentru candidații care au absolvit deja un ciclu de master: diploma de master însoțită de foi matricole / suplimente la diplomă – copii și traduceri autorizate (unde este cazul) în limba română; adeverință de la facultatea unde a urmat studiile de master cu specificarea regimului financiar de studii pe ani (bugetat / taxă);
- Pentru candidații cetățeni români cu reședința în străinătate, documente care atestă reședința în străinătate, conform OMAE nr.1627/26.08.2019.
- Pentru etnicii români din afara granițelor, declarație privind apartenența la identitatea culturală românească (Anexa 3), avizată de reprezentanțele diplomatice (ambasadă, consulat) ale României în țara respectivă (excepție: Republica Moldova);
- Nota de prelucrare a datelor cu caracter personal (nota informativa).
- Dosar de carton tip plic (doar la confirmarea locului, atunci când documentele sunt aduse în format fizic).
Scutiri de taxe
Dacă aplici pe locurile speciale fără taxă dedicate românilor de pretutindeni, nu plătești taxe de admitere sau de școlarizare. În plus, unii studenți români de pretutindeni pot primi bursă și/sau cazare în cămin. Aceste scutiri se aplică doar dacă urmezi un program de licență în limba română, nu și programele în engleză sau germană.
Dacă optezi pentru loc cu taxă sau un program în limba engleză sau germană, informează-te despre taxele de admitere sau taxa de studii.
An pregătitor de limba română
Dacă nu cunoști limba română, însă vrei să urmezi studii de masterat în limba română, e nevoie să urmezi un an pregătitor pentru a învăța limba.
La UPT, anul pregătitor de limba română este un curs intensiv, la finalul căruia vei avea competențele lingvistice necesare pentru a studia la nivel academic și pentru a te bucura de o viața socială și profesională în România.
Mai multe informații și resurse pentru studenții internaționali
Poți găsi informații detaliate și resurse pentru diverse nevoi ale studenților internaționali pe platforma Departamentului pentru Relații Internaționale.